Aktualna izdanja
Ugostiteljstvo i turizam
Croatian Convention & Incentive Magazine
Croatian City Break Magazine
Croatian Health Tourism Magazine
Pretraži
 
Revija UT je službeno glasilo stručnih udruga:
Istra: Ponovo u crvenom vodiču Michelina
Istra: Ponovo u crvenom vodiču Michelina  
Izdavačka kuća Michelin drugi put zaredom izdala je specijalno izdanje crvenog vodiča koji je ponovo u cjelosti posvetila Istri. Radi se o publikaciji kakve inače Michelin objavljuje za značajne gourmet destinacije poput Pariza, Barcelone, regije Trentino Alto Adige i sl., koje su uvrštene i u nacionalna izdanja, ali zbog njihovih specifičnosti, važnosti teritorija i gourmet ponude, posebno su predstavljene i u takvim izdanjima, priopćeno je iz Turističke zajednice Istarske županije.
 
 S obzirom da je prema kriterijima Michelina Istra definirana kao mala destinacija s ograničenim brojem preporučenih adresa (cijela Hrvatska ima ukupno tri restorana s Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s preporukom) u novom istarskom  izdanju, regiji je ponovo potvrđena jedna zvjezdica, kao i dosadašnje preporuke, s time da su popisu preporuka dodana još dva nova objekta - Buščina i Badi, oba iz Umaga. 
 
„Ovogodišnja važna novina je to što je u vodiču, osim turističkog djela Zelenog Michelina, predstavljeno i 16 najboljih istarskih vinarija te jednaki broj uljara. Ovo je izdanje za Istru vrlo bitno, a njegovi učinci posebno su važni za narednu perspektivu Istre. Naime, već sada radimo na izdanju za 2019. godinu. Prema prvim i inicijalnim pregovorima otvorit će nam se mogućnost za uključivanje većeg broja preporučenih adresa ili pak onih sa zvjezdicama, no to ovisi o našim ugostiteljima i njihovim performansama te, jasno, kako će biti ocijenjeni od strane inspektora. Ono što je ključno,  jest činjenica da nam je prostor otvoren, da imamo mogućnost da se naši ugostitelji pokažu i dokažu da Istra može i mora puno bolje. Morali bi svi skupa cijeniti taj prostor koji nam se otvara, jer dovoljno je prisjetiti se da Istra već gotovo deset godina pokušava na veća ili manja vrata doći do pozicije da se uopće razmišlja o nama, da dođete u priliku pokazati se. Danas, imamo tu poziciju, nadam se da ćemo biti mudri i znati iskoristiti ovu veliku šansu koja nam se nudi, jer popravni ispit ne postoji“, izjavio je povodom izlaska iz tiska ove važne publikacije direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević
 
Ovime je Istra ponovo uspjela napraviti iskorak i ojačati suradnju s Michelinom, što predstavlja dodatni kvalitetni alat promocije koji stavlja poseban fokus na ovu destinaciju. 
 
Istra je već duži niz godina prisutna u gotovo svim relevantnim europskim gastronomskim vodičima, a crveni Michelinov vodič zasigurno predstavlja veliko priznanje za istarsku gastronomiju. 
 
Vodič Michelin - Istra Croatia dostupan je na engleskom i njemačkom jeziku, tiskan je u 15 tisuća primjeraka koji se dijele besplatno, a osim u uvrštenim restoranima bit će dostupan na najfrekventnijim mjestima u Istri. 
 
Crveni vodič Michelin Istra Croatia - posebno izdanje 
 
Pod naslovom „Nezaboravni okusi, mirisi i uspomene“ Michelin Istru opisuje kao jedinstvenu zemlju na Mediteranu te, za poluotok srcolikog oblika, uronjenog u kristalnom plavetnilu Jadranskoga mora, ističe da je skriveni prirodni vrt koji polako otkriva svoje tajne ljepote. Poseban naglasak daje istarskom tartufu, ekstradjevičanskom maslinovom ulju i vinu, a potom su mjesta raspoređena abecednim redom i u skladu s time restorani su predstavljeni na način da svaki ima predviđeni prostor s opisom i najvažnijim informacijama.
 
Monte*, Rovinj-Rovigno
Alla Beccaccia, Valbandon
Batelina, Banjole
Badi, Lovrečica-Umag/Umago - novi
Buščina, Sv.Marija na krasu, Umag-Umago novi
Damir&Ornella, Novigrad-Cittanova
Konoba Čok, Novigrad-Cittanova
Konoba Morgan, Bracanija, Buje-Buie
Marina, Novigrad-Cittanova
Meneghetti, Bale-Valle
Pergola, Zambratija-Zambrattia
San Rocco, Brtonigla-Verteneglio
Sv. Nikola, Poreč-Parenzo
Wine Vault, Rovinj-Rovigno
Zigante, Livade-Levade
 
Za Vinske ceste Istre Michelin navodi kako šesnaest odabranih vinarija predstavlja najbolji odraz  vinskog turizma na poluotoku.
 
Agrolaguna, Poreč
Arman Franc, Vižinada
Arman Marijan, Vižinada
Benvenuti, Motovun
Cattunar, Brtonigla
Clai, Krasica
Coronica, Umag
Cuj, Umag
Degrassi, Savudrija
Kabola, Buje
Kozlović, Momjan
Matošević, Sv. Lovreč
Meneghetti, Bale
Roxanich, Motovun
Trapan, Šišan
Veralda, Brtongila
 
 
Što se tiče Cesta maslinovog ulja, Michelin posebno naglašava vodič Flos Olei i činjenicu da je Istra proglašena najboljom svjetskom regijom ekstradjevičanskog maslinovog ulja te posebno izdvaja sljedeće proizvođače:
 
Agrolaguna, Poreč
Al Torcio, Novigrad
Basiaco, Buje
Belci, Vodnjan
Buršić, Brtonigla
Chiavalon, Vodnjan
Grubić, Bale
Ipša, Livade
Mate, Savudrija
Medea-Agroprodukt, Pula
Meneghetti, Bale
Negri , Labin
Olea BB, Rabac
Tonin, Vodnjan
Zigante, Buje
Zubin, Umag
 
 
Zeleni vodič Michelin Istra Croatia - posebno izdanje 
 
Za zeleni dio vodiča Michelin je odabrao najvažnije lokacije Istre koje su, uz tri lokacije bez znaka, klasificirane s tri, dvije i jednom zvjezdicom. Tako su se među odabranim mjestima koje gosti ne smiju nikako propustiti prilikom posjeta Istri našle izvanredne freske crkve Sv. Marije na Škriljinah u Bermu te Eufrazijeva bazilika s osvojenim najvećim brojem bodova (3*), klasificirane kao najveća  preporuka. Potom slijede Motovun, Grožnjan, Poreč, Limski zaljev, Rovinj, Brijuni, znamenitosti Pule, sakralna zbirka crvke Sv. Blaža u Vodnjanu, starogradska jezgra Labina te Plomin s dvije zvjezdice, tj. klasificirani su kao preporučena mjesta za posjet, dok su Pula, Vodnjan, Bale, Labin, Svetvinčenat, Sveti Lovreč, Draguć, Aleja Glagoljaša, Hum i Vrsar klasificirani s jednom zvjezdicom, odnosno opisana kao interesantna mjesta. Na kraju popisa nalaze se još Novigrad, Oprtalj i Umag.
 
 
Beram (freske) ***
Eufrazijeva bazilika ***
Motovun-Montona**
Grožnjan_Grisignana**
Poreč-Parenzo**
Limski zaljev **
Rovinj-Rovigno**
Brijuni **
Znamenitosti Pule (Arena, Forum, Slavoluk Sergijevaca) **
Sakralna zbirka cr. Sv. Blaža, Vodnjan **
Starogradska jezgra Labina **
Plomin **
Pula - Pola *
Vodnjan - Dignano *
Bale -Valle *
Labin *
Svetvinčenat *
Sv. Lovreč *
Draguć *
Aleja Glagoljaša *
Hum *
Vrsar - Orsera *
Novigrad - Cittanova
Oprtalj - Portole
Umag - Umago
 
Vodič Michelin - gurmanska biblija
 
Michelinov vodič utemeljen je još 1900. godine, a počela ga je izdavati poznata tvornica automobilskih guma, u to vrijeme s ciljem promicanja automobilizma. Ipak, s vremenom postaje alfa i omega svih sladokusaca dodjeljujući poznate Michelinove zvjezdice. Takav način ocjenjivanja restorana započeo je 1926. godine, gdje jedna zvjezdica označava vrlo dobar restoran, dvije restoran s odličnim kuhanjem, dok tri zvjezdice govore o iznimnoj kuhinji, vrijednoj i posebnog putovanja.
 
Sve do 2005. vodič je bio fokusiran na Europu, posebice Francusku i tek se tada počinje širiti izvan tih granica. Kriteriji Michelinove inspekcije veoma su strogi i striktni, ona se ne najavljuje i ne predstavlja, a prilikom posjeta vrednuje kvalitetu sastojaka, vještinu pripreme hrane i kombinaciju začina, kreativnost, postojanost kvalitete i omjer kvalitete i cijene.
 
Priča o Michelinu, barem što se Istre tiče, traje gotovo deset godina, a prije tog datuma, Istra je gotovo cijelo desetljeće organizirano, predano i izuzetno kvalitetno radila na podizanju ukupne gourmet scene s osnovnim ciljem da dobije dignitet i reputaciju koja joj je nesumnjivo pripadala, no to je trebalo potvrditi u realnom životu i na tržištu.
 
Tako je u društvo oko dvije tisuće elitnih restorana diljem svijeta, tzv. zlatnu selekciju, 2018. godine, s jednom Michelinovom zvjezdicom drugi put za redom jedini ušao rovinjski restoran Monte.
 
 
 

2018-05-16 13:10:29 |Online pretplata
 
  • Naslovnica
 • O nama
 • Naša izdanja
 • Arhiva izdanja
 • Marketing
 • Kontakt
 • ugostiteljstvo i turizam
 • EU fondovi
 • IT i turizam
 • energija i ekologija
 • obrazovanje
 • preporuke i zanimljivosti
 •