Aktualna izdanja
Ugostiteljstvo i turizam
Croatian Convention & Incentive Magazine
Croatian City Break Magazine
Croatian Health Tourism Magazine
Pretraži
 
Revija UT je službeno glasilo stručnih udruga:
Muzej Sinjske alke: Dobitnik nagrade EU- a za kulturnu baštinu/Europa Nostra za 2018.
Muzej Sinjske alke: Dobitnik nagrade EU- a za kulturnu baštinu/Europa Nostra za 2018. Europska komisija i Europa Nostra, vodeća europska mreža za baštinu proglasila je danas dobitnike nagrade EU-a za kulturnu baštinu/nagrade Europa Nostra za 2018. koju je u kategoriji obrazovanja, osposobljavanja i podizanja razine osviještenosti osvojio Muzej Sinjske alke. To vrijedno priznanje koje se dodjeljuje u nekoliko kategorija osvojilo je 29 dobitnika iz 17 zemalja i sada građani putem interneta mogu glasovati za nagradu javnosti i dati svoj glas nekom od nagrađenih favorita.
 
Za ovu nagradu pristiglo je više od 160 prijava koje su podnijeli pojedinci i organizacije iz 31 europske zemlje. Dobitnicima će se priznanja svečano uručiti 22. lipnja u Berlinu, gdje će im domaćini biti Tibor Navracsics, europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport i Plácido Domingo, čuveni operni pjevač i predsjednik Europe Nostre. Sedam dobitnika velike nagrade (od kojih će svaki primiti 10 000 eura) i dobitnik nagrade javnosti bit će proglašeni tijekom svečane dodjele, koju će svojom prisutnošću uveličati predsjednik Savezne Republike Njemačke dr. Frank-Walter Steinmeier u svojstvu pokrovitelja  Europske godine kulturne baštine u Njemačkoj.
 
Dobitnici će predstaviti svoja postignuća u području baštine na Izložbi izvrsnosti 21. lipnja na Forumu Allianz te sudjelovati u raznim drugim događanjima u okviru europskog sastanka na vrhu o kulturnoj baštini koji se organizira pod naslovom „Razmjena baštine – razmjena vrijednosti” od 18. do 24. lipnja u Berlinu. Taj sastanak na vrhu, koji zajednički organiziraju Europa Nostra, Njemački odbor za kulturnu baštinu i Zaklada za prusku kulturnu baštinu ima za cilj promicanje ambiciozne europske agende i akcijskog plana za kulturnu baštinu kao trajne ostavštine Europske godine kulturne baštine. 
 
Muzej Sinjske alke posvećen je godišnjem viteškom turniru koji se održava svakoga kolovoza u Sinju. Sinjska alka je 2010. godine upisana na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, a na njenu 300. obljetnicu, 2015. godine otvoren je Muzej Sinjske alke. Zahvaljujući otvaranju muzeja, posjetitelji sada imaju priliku doživjeti Sinjsku alku tijekom cijele godine, a oni koji su s njom već upoznati mogu dobiti novi uvid u povijest i značaj običaja. Muzej je pokrenut i pretežno financiran od strane Viteškog alkarskog društva Sinj, a sufinanciran je i sredstvima hrvatske Vlade te lokalne i regionalne samouprave.
 
 
Muzej pruža detaljne informacije o raznim elementima natjecanja, pravilima i povijesti. Kroz interaktivni i multimedijski izložbeni prostor posjetitelj ima priliku upoznati se s odorom, opremom i oružjem koje se koristi u Alki. Posjetitelji također mogu pregledati bogatu digitalnu arhivu, uključujući videozapise natjecanja i povorke iz prethodnih godina. "Ovaj projekt proširuje jednodnevni događaj u održivi model podizanja svijesti i obrazovanja za cijelu godinu, što je značajno za lokalnu zajednicu, ekskluzivne nositelje ove tradicije", istaknuo je ocjenjivački sud.
 
Muzej je namijenjen svim dobnim skupinama, a posebno je usmjeren na prenošenje tradicije djeci i mladima. Iz sličnih razloga organiziraju se edukativne radionice i predavanja za lokalne stanovnike kako bi se zaštitila i očuvala stara tradicija i obrti povezani sa Sinjskim alkom, koji potječu iz Sinja i iz drugih krajeva Hrvatske, Europe i Azije. Ocjenjivački sud je naglasio ovaj aspekt, ističući kako je "muzej postao žarište aktivnosti i ima za cilj zadržati nematerijalnu tradiciju živom kroz specifične obrazovne programe, obogaćene složenom izložbom muzeja". Rad Muzeja Sinjske Alke dao je vidan doprinos razvoju i unapređenju turističke infrastrukture u gradu Sinju i očuvanju ove važne baštine.
 
 

2018-05-15 17:08:02 |Online pretplata
 
  • Naslovnica
 • O nama
 • Naša izdanja
 • Arhiva izdanja
 • Marketing
 • Kontakt
 • ugostiteljstvo i turizam
 • EU fondovi
 • IT i turizam
 • energija i ekologija
 • obrazovanje
 • preporuke i zanimljivosti
 •