Aktualna izdanja
Ugostiteljstvo i turizam
Croatian Convention & Incentive Magazine
Croatian City Break Magazine
Croatian Health Tourism Magazine
Pretraži
 
Revija UT je službeno glasilo stručnih udruga:
Vrgorac: Završeni Dani Dalmatinskog pršuta i vina
Vrgorac: Završeni Dani Dalmatinskog pršuta i vina U Etno selu Kokorići pokraj Vrgorca održani su 3. Dani Dalmatinskog pršuta i vina na kojima se predstavilo više od 40 izlagača pršuta i vina iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Riječ je o eno-gastro manifestaciji izložbeno prodajnog karaktera koja ima za cilj promovirati i poticati lokalnu proizvodnju pršuta, vina i ostalih domaćih autohtonih proizvoda vrgoračkih tvrtki i OPG-ova. Dane dalmatinskog pršuta i vina organiziraju Turistička zajednica grada Vrgorca, Grad Vrgorac, Mesna industrija Braća Pivac, Klaster hrvatskog pršuta, Udruga vinara i vinogradara Grada Vrgorca i Etno selo Kokorići  

Naime, uz Mesnu industriju Braća Pivac i manje sušionice pršuta kojima obiluje ovaj kraj iz Vrgorca se na tržište Hrvatske plasira više od polovice ukupne hrvatske proizvodnje Dalmatinskog pršuta, koji je pod europskom zaštitom zemljopisnog podrijetla. Osim toga, u vrgoračkim poljima Jezero, Rastok i Bunina zasađeno je preko 13 milijuna čokota loze, što Vrgorac čini jedim od najvećih vinogorja u Hrvatskoj.


 
„Visoko smo podigli letvicu što se tiče broja izlagača, raznovrsnosti programa i posebno posjećenosti domaćih i stranih gostiju. Naša manifestacija svake godine raste i sigurni smo da sada imamo najveću feštu pršuta i vina u Dalmaciji“, istaknula je tom prigodom direktorica Turističke zajednice grada Vrgorca Željka Opačak.

I ove godine naglasak je stavljen na certificirani Dalmatinski pršut sušen na čistoj dalmatinskoj buri i vrgoračke autohtone sorte vina Zlatarica Vrgorska i Trnak koja su inicijativom malih vinara spašeni od nestanka. Tijekom ove manifestacije u sklopu tematskog programa „Mediteranska kuhinja na vrgoračkom pijatu“ za posjetitelje su razne delicije pripremali i renomirani kuhari, ambasadori Šefovi kuhara mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) iz Slovenije, Hrvatske i BiH Stevo Karapandža, Iztok Legat, Hamid Hadžić i Željko Neven Bremac.  

Stevo Karapanžda bio je i jedan od panelista okruglog stola na temu „Brendiranje destinacije ruralnog turizma kroz gastronomiju“ na kojem je također sudjelovao Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta i međunarodni kvalificirani sudac za pršut i suhomesnate proizvode, Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac, Dario Gašpar kao jedan od najzaslužnijih vinara za revitalizaciju Zlatarice Vrgorske i Drago Nosić, direktor Sol tourisma, tvrtke koja ima hotele u Makarskoj i Dubrovniku.  „Najveći smo proizvođač Dalmatinskog pršuta u državi, a više od 70 posto ukupne proizvodnje dolazi iz Vrgorca. Kao društveno odgovorna tvrtka želimo doprinijeti pozicioniranju Vrgorca kao grada Dalmatinskog pršuta te povezati s činjenicom da se na ovom području nalazi i najveće vinogorje u državi. S ovom manifestacijom  uvelike smo napredovali, postigli smo prepoznatljivost daleko izvan Vrgorca, a imamo potencijala i za daljnji napredak“, rekao je Darko Markotić iz Mesne industrije Braća Pivac.

Na ovoj trodnevnoj manifestaciji specijalitete su spravljali i kuhari iz Vrgorca i Kaštela, zatim neretvanski prijatelji iz Šarić Struge te grada Ploča kao i članovi vrgoračke lovačke udruge. Usto su se u   sklopu projekta Grada Vrgorca „Misli globalno, kupuj lokalno“ s bogatom ponudom raznih proizvoda, poput poznatih vrgoračkih jagoda, trešanja te drugog sezonskog voća i povrća, džemova, likera i tradicionalnih rukotvorina posjetiteljima  predstavila brojna obiteljska gospodarstva.U sklopu stručnog dijela ove manifestacije doc. dr. sc. Željko Andabak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu održao je prezentaciju o revitalizaciji vrgoračkih autohtonih sorti vinove loze Zlatarica i Trnak, doc. dr. sc  Vladimir Margeta o uzgoju crne slavonske svinje, dok je Ivana Radovani Podrug prezentirala uporabu pametnog sustava za nadzor i kontrolu sušenja mesa u tradicionalnoj proizvodnji  dalmatinskog pršuta. Zadnji dan manifestacije bio je rezerviran za eno-gastro radionice Drugačija Dalmacijasommeliera Daniela Čečavca koji je predstavio autohtone sorte Dalmatinske zagore, dok je na radionici „Četiri Mušketira“, Ante Madir posjetitelje upoznao s karakteristikama i razlikama zaštićenih hrvatskih pršuta.

2018-06-05 16:00:39 |Online pretplata
 
  • Naslovnica
 • O nama
 • Naša izdanja
 • Arhiva izdanja
 • Marketing
 • Kontakt
 • ugostiteljstvo i turizam
 • EU fondovi
 • IT i turizam
 • energija i ekologija
 • obrazovanje
 • preporuke i zanimljivosti
 •