Aktualna izdanja
Ugostiteljstvo i turizam
Croatian Convention & Incentive Magazine
Croatian City Break Magazine
Croatian Health Tourism Magazine
Pretraži
 
Revija UT je službeno glasilo stručnih udruga:
6. Forum lošinjskih iznajmljivača: Kako izgraditi inovativnu destinaciju?
6. Forum lošinjskih iznajmljivača: Kako izgraditi inovativnu destinaciju?
Pod nazivom „Inovativni privatni“, 6. Forum lošinjskih iznajmljivača  - kojeg organizira Turistička zajednica grada Malog Lošinja  u  suradnji s Gradom Mali Lošinj - okupio je stotinjak iznajmljivača ali i brojne predstavnike javnog sektora. Cilj je ovog dvodnevnog skupa da privatne iznajmljivače  informira i educira  o trendovima  u ponudi te da zajedno s javnim sektorom te ostalim ponuđačima usluga u destinaciji definiraju zajedničke zadatke.
 
Promjene u zakonodavstvu

  Ministar turizma Gari Cappelli, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i direktorica TZ Primorsko-goranske županije  Irena Peršić Živadinov  (foto: TZ grada Mali Lošinj)
 
Sudjelujući  u radu Foruma lošinjskih iznajmljivača,  ministar turizma Gari Cappelli  prisutne je izvijestio  o  novostima  u  turističkom zakonodavstvu. Ministarstvo turizma -  najavio je on -  trenutačno radi na donošenju Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakona o boravišnoj pristojbi i Zakona o članarinama u turističkim zajednicama koji imaju za cilj omogućavanje konkurentnijeg i efikasnijeg poslovanja u turizmu te profesionalizaciju sustava turističkih zajednica  te decentralizaciju.
„Obiteljski smještaj,  koji čini većinski dio smještajnih kapaciteta, od velike je važnosti za hrvatski turizam. Upravo stoga u Ministarstvu turizma radimo na izradi novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kojim će se, između ostalog, definirati uvjeti za rekategorizaciju postojećeg privatnog i obiteljskog smještaja. Cilj nam je usklađivanje po jedinstvenom pravilniku, što treba rezultirati ravnopravnim položajem iznajmljivača i ugostitelja na tržištu te većom zaštitom potrošača.“,  rekao  je ministar Cappelli te  istaknuo kako cilj nije smanjiti broj postelja ili rušiti objekte već obnoviti postojeće u skladu sa zahtjevima tržišta.
Ministarstvo je u tu svrhu u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak osiguralo i financijsku potporu kroz Program mikrokreditiranja privatnih iznajmljivača i kreditne linije s povoljnom kamatnom stopom koje će biti na raspolaganju u drugom dijelu godine. Važno je naglasiti da oni iznajmljivači koji imaju stara rješenja, a ne žele ulagati i usklađivati kvalitetu sa propisima,  neće ostati bez registracije smještaja nego će njihovi apartmani, sobe ili kuće dobiti onoliko zvjezdica koliko im realno pripada po propisima“, izjavio je ministar Cappelli.   

Sve za turizam

Foto: TZ grada Mali Lošinj
 
Okupljanje tako velikog broja  privatnih iznajmljivača bilo je prilika
 da se predstave brojni lokalni proizvođači  kako bi umrežavanjem i  dalje podizali  i do sada  razvijenu te pažljivo osmišljenu  ponudu destinacije  Mali Lošinj.
U  sklopu ove dvodnevne manifestacije  održane su i tri  radionice kojima je  cilj  bio upoznati  iznajmljivače s aktualnim  trendovima i mogućnostima koje pruža suvremena tehnologija, posebice u promociji na društvenim mrežama.
Direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković iznajmljivačima je predstavio niz aktivnosti koje u destinaciji provodi Turistička zajednica te je najavio ovogodišnja lošinjska događanja.
O važnosti infrastrukturnih  ulaganja  te  suradnje  privatnog i javnog govorila je gradonačelnica Grada Malog Lošinja Ana Kučić.  Ona je posebno istaknula da su upravo privatni iznajmljivači najbolji promotori destinacije.
Novost  u  lošinjskoj ponudi  također su besplatni razgledi  Malog Lošinja  svakog utorka u  razdoblju od  20. ožujka do  15. listopada. Kako bi bili njegovi  promotori, za privatne iznajmljivače je u sklopu  Foruma organiziran besplatni razgled.
Inače, od ukupno 2,  milijuna na Lošinju ostvarenih noćenja  u privatnom  se smještaju  ostvari 18 posto njih,  što  samo  po  sebi govori o  važnosti privatnog smještaja za ovu destinaciju koja je na nedavno  održanom ITB proglašena jedna od najboljih održivih svjetskih destinacija.
 
 
 

2018-03-21 15:59:10 |Online pretplata
 
  • Naslovnica
 • O nama
 • Naša izdanja
 • Arhiva izdanja
 • Marketing
 • Kontakt
 • ugostiteljstvo i turizam
 • EU fondovi
 • IT i turizam
 • energija i ekologija
 • obrazovanje
 • preporuke i zanimljivosti
 •