Aktualna izdanja
Ugostiteljstvo i turizam
Croatian Convention & Incentive Magazine
Croatian City Break Magazine
Croatian Health Tourism Magazine
Pretraži
 
Revija UT je službeno glasilo stručnih udruga:
Malta: Podrška hrvatskoj inicijativi o osnivanju jedinstvenog europskog fonda za turizam
Malta: Podrška hrvatskoj inicijativi o osnivanju jedinstvenog europskog fonda za turizam
Foto: Ministar turizma Gari Cappelli u društvu Marie Louise Coleiro Preca, predsjednice Republike Malte

Danas je na Malti započeo s radom 5. Mediteranski turistički forum „Mediterranian Blue“, u radu kojega sudjeluje ministar turizma Gari Cappelli kao poseban izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Tijekom boravka u toj otočnoj zemlji ministar Cappelli susreo se i s predsjednicom Republike Malte Marie Louise Coleiro Preca, koja je pružila snažnu podršku hrvatskom prijedlogu o osnivanju jedinstvenog europskog fonda za turizam i Radne skupine te se obvezala da će je predstaviti predsjednicima drugih europskih zemalja ali i pomoći u dobivanju podrške ministra financija koji ovu inicijativu trebaju zagovarati u institucijama EU. Na susretu kojem je prisustvovao i predsjednik Mediteranske zaklade za turizam Tony Zahra istaknuto kako je turizam za sve zemlje mediteranskog kruga bio snažan pokretač gospodarskog oporavka u doba kada se Europa susrela s izazovima ekonomske krize. Također su se složili kako je turizam vrlo značajan za generiranje zaposlenosti i poticanje razvoja srednjeg i malog poduzetništva koji u ovom trenutku imaju ograničene mogućnosti za predstavljanje svojih interesa unutar institucija EU.

„Ostvarivanjem naše inicijative po prvi puta turizam bi dobio svoju Glavnu upravu u okviru proračuna EU što bi omogućilo Ministarstvu turizma direktno financiranje turističkih projekata sredstvima iz EU. U suradnji s predstavnicima turističkog sektora tada bi imali priliku, sukladno njihovim potrebama, kreirati konkretne natječaje za financiranje hotelske industrije, turoperatora i ostalih investicija u turizmu“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.

U službenom obraćanju na Forumu ministar Cappelli  je istaknuo važnost promicanja mira na području Mediterana i jačanja aspekta sigurnosti za sve posjetitelje i stanovništvo. Podsjetio je i na bitnu ulogu žena koje svojom vizijom, inovativnošću i iznimnim zalaganjem daju turizmu dodatnu vrijednost.

„S obzirom da je turizam horizontalni sektor, često služi kao alat za brži razvoj ostalih gospodarskih sektora i društva, te se s pravom smatra pokretačkom snagom gospodarstva i jednim od stupova održivog razvoja. Međutim, europski turizam se susreće i sa sve većim izazovima, od političkih, preko gospodarskih, do ekoloških. Upravo je stoga vrlo važno osnažiti ga zajedničkim inicijativama te vjerujem da je inicijativa osnivanja jedinstvenog europskog fonda za turizam i Radne skupine za turizam unutar institucija Europske unije koju smo i dodatno predstavili na ovom forumu odličan zamašnjak za osiguravanje daljnjeg razvoja turizma u Europi., izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Na marginama Mediteranskog turističkog foruma, ministar Cappelli susreo se i s Talebom Rifaiom, donedavnim glavnim tajnikom Svjetske turističke organizacije UNWTO te s Istvánom Ujhelyijem, koji su hrvatsku inicijativu također podržali.   
Međusobna suradnja i snažnije povezivanje zemalja na području Mediterana motiv je okupljanja sudionika petog po redu Mediteranskog turističkog foruma „Mediterranian Blue“ koji se održava u organizaciji Mediteranske zaklade za turizam te pod pokroviteljstvom malteške predsjednice Marie Louise Coleiro Preca. Forum je osnovan kao platforma za razmjenu iskustva, najboljih praksi i izazova turizma u mediteranskoj regiji temeljena na dijalogu, edukaciji i promociji kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Koliko je Sredozemlje privlačno u turističkom smislu svjedoči i podatak da je gotovo jedna trećina međunarodnih turističkih dolazaka zabilježena prošle godine upravo u ovoj regiji koja je ostvarila 342 milijuna dolazaka.

Ovogodišnje izdanje Mediteranskog turističkog forama organizira se na temu „Lijep život na Sredozemlju ujedinjuje sve“ te uključuje brojne panel rasprave o održivom razvoju turizma.  
 
 
 

2018-03-02 18:28:16 |Online pretplata
 
  • Naslovnica
 • O nama
 • Naša izdanja
 • Arhiva izdanja
 • Marketing
 • Kontakt
 • ugostiteljstvo i turizam
 • EU fondovi
 • IT i turizam
 • energija i ekologija
 • obrazovanje
 • preporuke i zanimljivosti
 •