Aktualna izdanja
Ugostiteljstvo i turizam
Croatian Convention & Incentive Magazine
Croatian City Break Magazine
Croatian Health Tourism Magazine
Pretraži
 
Revija UT je službeno glasilo stručnih udruga:
FOS: Obiteljski smještaj – priča o autentičnosti turističkog doživljaja
FOS: Obiteljski smještaj – priča o autentičnosti turističkog doživljaja Hrvatska  danas u obiteljskom smještaju ima čak 540 tisuća turističkih postelja a broj  pružatelja usluga porastao je u četiri godine  čak 50 posto,  od 60.000 na 92.000 objekata. To je  rečeno na  4. nacionalnom Forumu obiteljskog smještaja kojega organizira Hrvatska gospodarska komora. O  snazi  ove vrste smještaja govori i podatak da je  u 2017. godini u  obiteljskom smještaju  ostvareno  čak 35 milijuna noćenja, što znači  da  je u njemu  ostvareno svako  treće noćenje.
„Obiteljski je smještaj sinonim autentičnosti turističkog doživljaja i  upravo kroz njega imamo odličnu priliku  gostima pokazati da  Hrvatska ima što ponuditi“,  rekao  je na FOS-u  ministar  turizma Gari Cappelli .  On je također najavio  rekategorizaciju   te povoljne kredite za  ovu  vrstu  smještaja,  najavljujući  to i kao priliku za  unapređenje kvalitete ali i  prelazak u  nove organizacijske  forme poput horizontalnih (difuznih) hotela  i drugo.
Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za turizam, trgovinu  i financije  naglasio je gospodarsku dimenziju  obiteljskog smještaja:  „Jasno je koliko je obiteljski smještaj značajan ne samo za turizam, već u pogledu snage malih poduzetnika i napretka cjelokupnog gospodarstva. Dodatno predstavlja i značajan potencijal za daljnje pozicioniranje Hrvatske kao uspješne turističke destinacije tijekom čitave godine, naročito kroz kontinuirano ulaganje u kvalitetu usluge.“
Na ovom je skupu obiteljskog smještaja, kojem je prisustvovalo  oko tisuću sudionika, sudjelovao i  Carlos Villaro Lassen, glavni tajnik  Europskog obiteljskog turizma (EHAA). On  je  rekao da je  hrvatsko tržište jedno od najvećih  i s najvišim stopama rasta obiteljskog turizma u Europi  ali i primjer njegove dobre regulacije koja pokazuje  i  drugima u  EU  kojim putem  ići  dalje. To je ilustrirao i podatkom da se čak četiri od deset najboljih kuća za odmor  u  Europi u  2017.godini   nalazilo upravo u Hrvatskoj.  
U sklopu Foruma dodijeljena su priznanja „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku“ za obiteljski turizam i EHHA priznanja za Europsku kuću godine.
Nagradu za najbolji smještaj za wellness odmor dobila je wellness Villa Biocrystal iz Hreljina. Priznanje za najbolji smještaj za aktivan odmor otišlo je Villi Falcon Rook iz Konavala. Linden Tree Retreat & Ranch iz Velike Plane najbolji je eko smještaj, a za najbolji smještaj za obitelj proglašeni su Sunčani apartmani u Zagrebu.
Kao najbolji smještaj za boravak s ljubimcima izabrana je vikendica Bobica iz Pokupskog, najbolji smještaj bez barijera je pansion Mamica iz Pušćine, a najoriginalniji smještaj je Bear's Log iz Rakovice. Nagrada za najbolji smještaj na seoskom turizmu otišla je u ruke B&B Tinka iz Momjana, za najbolji smještaj u prirodi odabran je B&B Casa Rustica iz Vodnjana, najboljim smještajem na obali proglašena je Villa Evelyn iz Fažane, a kao najbolji smještaj u gradu odbran je apartman Emerald iz Zagreba.
Statua za najbolji obiteljski smještaju 2017. u Hrvatskoj otišla je u ruke Linden Tree Retreat & Rancha iz Velike Plane.
Villaro Lassen predao je EHHA nagrade četirima dobitnicima iz Hrvatske, a to su Villa Falcon Rook iz Konavala kao najbolja obiteljska kuća, za najoriginalniju kuću izabrana je Villa Zamask u Istri, najbolja kuća na obali je Villa Sreser sa Pelješca, a najbolja wellness kuća Villa Vadediji iz Žminja.
 
 
 
 

2018-02-02 17:29:09 |Online pretplata
 
  • Naslovnica
 • O nama
 • Naša izdanja
 • Arhiva izdanja
 • Marketing
 • Kontakt
 • ugostiteljstvo i turizam
 • EU fondovi
 • IT i turizam
 • energija i ekologija
 • obrazovanje
 • preporuke i zanimljivosti
 •