Aktualna izdanja
Ugostiteljstvo i turizam
Croatian Convention & Incentive Magazine
Croatian City Break Magazine
Croatian Health Tourism Magazine
Pretraži
 
Revija UT je službeno glasilo stručnih udruga:
Strukovne udruge: Povećanje PDV-a u turizmu neprihvatljivo
Strukovne udruge: Povećanje PDV-a u turizmu neprihvatljivo  Povodom predstavljanja smjernica ekonomske i fiskalne politike hrvatske Vlade vodeće strukovne udruge u turizmu objavile su priopćenje za javnost u kojem navode da usprkos razumijevanju aktualnog gospodarskog trenutka u Hrvatskoj prijedlog o povećanju stope PDV-a na usluge u turizmu sa 10 na 13 u cijelosti smatraju neprihvatljivim. U tom se priopćenju iznosi da je uvođenje smanjene stope PDV-a jedna od ključnih, odnosno najvažnijih mjera koje su donesene u kontekstu rasta i razvoja turističkog sektora te da je značaj ove mjere izrazito širok i ne može se promatrati jednodimenzionalno.
 
Pad konkurentnosti
 
U turističkoj konkurentnosti, prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma Hrvatska se nalazi na 34. mjestu među 139 zemalja svijeta, međutim po  poreznom opterećenju hrvatski sektor turizma i ugostiteljstva je na 134. mjestu (gotovo posljednji, a od „turističkih zemalja“ uvjerljivo posljednji).
Turizam neposredno i posredno generira oko 15% bruto domaćeg proizvoda i zbog visoke razine radne intenzivnosti značajno utječe na zaposlenost u Republici Hrvatskoj. Kao gospodarski sustav koji u širem smislu ne obuhvaća samo sektor hotelijerstva, ugostiteljstva i turističkog posredovanja, nego i trgovinu, promet, poljoprivredu i prehrambenu industriju, turizam snažno posredno utječe praktički na sve gospodarske grane u Republici Hrvatskoj.  Višekratno smo upozoravali na činjenicu da već niz godina stagniramo, što se ogleda u profilu gostiju, izvorišnim tržištima te u fizičkim i financijskim ostvarenjima koja bilježe samo marginalne fluktuacije, i da sektor nastavlja ostvarivati nisku razinu profitabilnosti čime se ograničava prostor za nove investicije, što je i jedan od glavnih uzroka stagnacije.
Neovisno o činjenici da je Hrvatska neosporno turistički atraktivna zemlja, investitorima još uvijek nismo privlačni. Istodobno je turizam potencijalno najvažniji pokretač investicija i gospodarskog rasta Hrvatske te ključ za ulazak na globalna tržišta, što govore sve globalno relevantne institucije.
Smatramo da Vlada RH nije donijela odluku o smanjenju PDV-a kako bi bilo tko u kratkom vremenskom roku ostvario veću razinu dobiti već prije svega kako bi stvorila dugoročne okvire za jačanje konkurentnosti i rast i razvoj turističkog sektora, povećanje razine zaposlenosti odnosno kako bi poslali adekvatnu poruku investitorima.
 
Strategija turizma

U veljači ove godine usvojena je Strategija razvoja turizma čije su osnovne odrednice upravo povećanje konkurentnosti te značajne nove investicije. Jedan od ključnih preduvjeta za navedeno je usklađenje fiskusa s nama konkurentskim zemljama što je u određenom dijelu i realizirano donošenjem odluke o stopi PDV-a od 10% samo na ugostiteljske usluge dok se u većini nama konkurentskih mediteranskih zemalja ta stopa odnosi na i neke druge usluge u turizmu. Stoga ovom prilikom ukazujemo na problem nekonkurentnosti koji proizlazi iz stope PDV-a od 25% u dijelu ostalih turističkih usluga. Dodatno, i ovom stopom od 10% smo iznad zemalja Mediterana koje su nam prirodna konkurencija.
 
Bilo kakva ishitrena odluka u ovom trenutku, odnosno radikalna  promjena uvjeta poslovanja unutar jedne godine može biti dugoročno štetna za bilo kakav razvoj u turizmu Republike Hrvatske. Istodobno i kratkoročno ovakav potez može biti uzrok značajnih poteškoća u poslovanju turističkog sektora, obzirom da je turizam djelatnost u kojoj smo već sredinom ove godine započeli plasmane i ugovaranja za 2014. i 2015. pod trenutnim uvjetima.
Nadamo da će se prije donošenja daljnjih odluka napraviti adekvatna analiza te da će sektor biti uključen u daljnje aktivnosti s ciljem kreiranja kvalitetnijeg okruženja u turizmu, a koje okruženje će nam jamčiti rast i razvoj u budućnosti.  Ovim putem iskazujemo svoju spremnost da  u okviru stručne rasprave adekvatno argumentiramo naša stajališta kako bi zajednički pronašli optimalno rješenja kako za državni proračun tako i za turistički sektor.
Kontinuirano smo u kontanku sa resornim ministrom gospodinom Darkom Lorencinom i nadamo se da će se uz njegovu podršku i intenzivnu komunikaciju na razini Vlade Republike Hrvatske stvoriti uvjeti za kvalitetne pomake koji će nas približiti uvjetima poslovanja koje ima naša konkurencija. 
 
 
Priopćenje za javnost potpisali su Kristian Šustar, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, Tihomir Nikolaš, predsjednik Kamping udruženja Hrvatske, Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela i Marijan Polašek, predsjednik Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza. 
 

2013-10-03 14:09:59 |Online pretplata
 
  • Naslovnica
 • O nama
 • Naša izdanja
 • Arhiva izdanja
 • Marketing
 • Kontakt
 • ugostiteljstvo i turizam
 • EU fondovi
 • IT i turizam
 • energija i ekologija
 • obrazovanje
 • preporuke i zanimljivosti
 •