Aktualna izdanja
Ugostiteljstvo i turizam
Croatian Convention & Incentive Magazine
Croatian City Break Magazine
Croatian Health Tourism Magazine
Pretraži
 
Revija UT je službeno glasilo stručnih udruga:
MINT: 25 milijuna kuna za razvoj javne turističke infrastrukture
MINT: 25 milijuna kuna za razvoj javne turističke infrastrukture Ministarstvo turizma objavilo je natječaj za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpora putem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. godini za koje je osigurano 25 milijuna kuna. Bespovratna sredstva namijenjena su za uređenje plaža i kupališta, nastavak izgradnje, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju te multimedijalno opremanje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, javnu turističku infrastrukturu u funkciji aktivnog turizma te izradu projektno-tehničke dokumentacije za žičare. Prvi put sredstvima iz ovog programa također će se financirati izrada studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom te studija upravljanja kvalitetom u turizmu.
 
Novac je osiguran iz Fonda za razvoj turizma u koji se uplaćuju sredstva od prikupljenih  naknada za koncesije i prodaje zemljišta i sukladno Zakonu o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije ona se mogu koristiti isključivo za razvoj javne turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove.

Ministarstvo sufinancira do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe po pojedinom projektu. Maksimalni iznos sufinanciranja ovisit će  indeksu razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Tako će I. i II. skupina razvijenosti jedinica područne (regionalne) samouprave i I., II., III. i IV. skupina razvijenosti jedinica lokalne samouprave imati pravo na sufinanciranje projekata u iznosu do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova, a ostale skupine do 80 posto opravdanih/prihvatljivih troškova.

Za projekte plaža minimalni iznos potpore iznosi 200 tisuća kuna, a maksimalan 800 tisuća kuna. Za sufinanciranje nastavaka izgradnje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, iznos se kreće od minimalno 100 tisuća kuna do maksimalno 800 tisuća kuna potpore. Sukladno projektu Vlade RH „Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“, Ministarstvo turizma sufinancira i izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju te multimedijalno opremanje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara na području Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema s minimalno 100 tisuća kuna, a maksimalno 800 tisuća kuna.                                                  

Ministarstvo i nadalje sufinancira uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta. Novost je sufinanciranje nabavke i postavljanja servisnih stanica za popravak bicikla, nabavka i postavljanje brojača biciklističkog kretanja/prometa te uređenje cikloturističkih odmorišta/vidikovca na cikloturističkim rutama. Sredstva su namijenjena jedinicama područne (regionalne) samouprave – županijama. Minimalni iznos potpore iznosi 100 tisuća kuna, a maksimalni 500 tisuća kuna po projektu.

Uz navedeno, sufinancirat će se i izrada projektno-tehničke dokumentacije za žičare s iznosima od minimalno 100 tisuća kuna do maksimalno 700 tisuća kuna po projektu.

Također, Ministarstvo započinje i sa sufinanciranjem izrade studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom. Maksimalni iznos potpore za jedinice područne (regionalne) samouprave – županije iznosi 200 tisuća kuna, a za jedinice lokalne samouprave 100 tisuća kuna, tj. do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih prihvatljivih troškova, ovisno o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Uz navedeno, predmet sufinanciranja su i studije upravljanja kvalitetom u turizmu i za izradu predmetnih studija se mogu prijaviti isključivo jedinice područne (regionalne) samouprave – županije. Maksimalni iznos potpore iznosi 200 tisuća kuna, tj. do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova, ovisno o indeksu razvijenosti.
Natječaj je otvoren do 28. lipnja 2019. godine.
 
Više informacija o uvjetima natječaja s potrebnim obrascima dostupno je na internetskoj stranici Ministarstva turizma, pod kategorijom Javni pozivi https://mint.gov.hr/javni-pozivi-11414/11414. .  
                                  

 
          


2019-05-01 16:52:55 |Online pretplata
 
  • Naslovnica
 • O nama
 • Naša izdanja
 • Arhiva izdanja
 • Marketing
 • Kontakt
 • ugostiteljstvo i turizam
 • EU fondovi
 • IT i turizam
 • energija i ekologija
 • obrazovanje
 • preporuke i zanimljivosti
 •