Aktualna izdanja
Ugostiteljstvo i turizam
Croatian Convention & Incentive Magazine
Croatian City Break Magazine
Croatian Health Tourism Magazine
Pretraži
 
Revija UT je službeno glasilo stručnih udruga:
Za ranjive skupine: 32 milijuna kuna za 22 projekta
Za ranjive skupine: 32 milijuna kuna za 22 projekta Ministarstvo turizma dodijelit će 32 milijuna kuna za financiranje 22 projekta u sklopu programa poboljšanja pristupa ranjivim skupinama tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, kojim se financiraju projekti s rezervne liste sufinancirani sredstvima Europskog socijalnog fonda.
 
Radi se o projektima koji doprinose povećanju zapošljavanja ranjivih skupina: nezaposlenih, osoba mlađih od 25 godina i starijih od 54 godine.
 
S obzirom na to da je zaprimljen značajan broj kvalitetnih projektnih prijedloga, aktivirana je rezervna lista i povećana alokacija za projekte koji nisu uspjeli ući u prvobitnu financijsku omotnicu Poziva koji je realiziran prošle godine s iznosom od 31,5 milijuna kuna. Stoga se ukupna vrijednost dodijeljenih sredstava u okviru Poziva koji pridonosi povećanju zapošljavanja ranjivih skupina povećala na preko 63 milijuna kuna, od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira 85 posto iznosa, odnosno 53,5 milijuna kuna. 
 
„Ova Vlada je svjesna važnosti i mogućnosti koje turizam nudi te stoga mnogo napora ulažemo u edukaciju, aktivaciju i popularizaciju turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Kroz ovaj projekt osigurali smo dosad preko 63 milijuna kuna, a njime želimo omogućiti i olakšati pristup ranjivih skupina tržištu rada u turizmu. Turizam možemo razvijati jedino sinergijom javnog, privatnog i civilnog sektora jer je turizam industrija doživljaja i emocija,  mora bit uključiv i prilika za zaposlenje.  Svatko može biti dio uspjeha hrvatskog turizma i zato je važno da svi zajedno nastavimo raditi na stvaranju konkurentnog i socijalno odgovornog turizma u Hrvatskoj“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli.
 
Kroz navedeno povećanje alokacije Poziva dodatno će se financirati 22 projekta ustanova za obrazovanje odraslih i udruga u sektoru turizma i ugostiteljstva u ukupnom iznosu od 32,4 milijuna kuna.
 
Opći cilj Poziva je povećanje zapošljavanja  ranjivih skupina kroz obrazovanje i stručno usavršavanje s ciljem uključivanja na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, a specifični ciljevi Poziva su sljedeći: poboljšanje stručnih i pedagoških vještina i znanja stručnjaka iz turističko-ugostiteljskog sektora, odnosno predavača i mentora, stjecanje stručnih znanja ranjivih skupina potrebnih za rad u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz razvoj i provedbu programa osposobljavanja i/ili usavršavanja te organiziranu praktičnu nastavu na radnom mjestu kod poslodavaca te stjecanje općih kompetencija i „mekih vještina“ (poput vještina komunikacije, elementarne pismenosti, proaktivnog stava i profesionalnog ponašanja, poduzetništva, gostoljubivosti i multikulturalnosti) ranjivih skupina kroz razvoj i provedbu programa osposobljavanja i/ili usavršavanja te organiziranu praktičnu nastavu na radnom mjestu kod poslodavaca.
 
Projekte su mogle prijaviti ustanove za obrazovanje odraslih i udruge koje djeluju u sektoru turizma i ugostiteljstva uz obavezno partnerstvo, a partneri su ustanove za obrazovanje odraslih, udruge, poslodavci/gospodarski subjekti (trgovačko društvo, obrt, zadruga, trgovac pojedinac, javna ustanova) te regionalni ili područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
 
Vezano uz drugu Odluku o financiranju dodatna 22 projekta, s korisnicima sredstava sklopit će se ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.
 
Informacije o drugoj Odluci o financiranju dostupne su na sljedećim poveznicama:
 
https://mint.gov.hr/javni-pozivi-11414/arhiva-159/2017/11479 ,
 
http://www.esf.hr/natjecaji/socijalno-ukljucivanje/poboljsanje-pristupa-ranjivih-skupina-trzistu-rada-u-sektoru-turizma-i-ugostiteljstva/ ,
 
https://strukturnifondovi.hr/natjecaji/poboljsanje-pristupa-ranjivih-skupina-trzistu-rada-u-sektoru-turizma-i-ugostiteljstva/ .
 

2019-04-03 17:37:32 |Online pretplata
 
  • Naslovnica
 • O nama
 • Naša izdanja
 • Arhiva izdanja
 • Marketing
 • Kontakt
 • ugostiteljstvo i turizam
 • EU fondovi
 • IT i turizam
 • energija i ekologija
 • obrazovanje
 • preporuke i zanimljivosti
 •