Aktualna izdanja
Ugostiteljstvo i turizam
Croatian Convention & Incentive Magazine
Croatian City Break Magazine
Croatian Health Tourism Magazine
Pretraži
 
Revija UT je službeno glasilo stručnih udruga:
Drniš i Lošinj: Finalisti Top 100 održivih destinacija u svijetu
Drniš i Lošinj: Finalisti Top 100 održivih destinacija u svijetu Na turističkom sajmu ITB u Berlinu dodijeljene su nagrade najboljima koji su ušli u Top 100 održivih destinacija u svijetu, a među finalistima su bile i dvije hrvatske destinacije Drniš i Lošinj.
 
„Top 100 održivih destinacija svijeta“ zajednička je inicijativa organizacija Green Destinations, TravelMole, Travellife, Destination Stewardship Center, Asian Ecotourism Network (AEN) te Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), a za ulazak u Top 100 održivih destinacija svijeta bilo je potrebno zadovoljiti 15 glavnih kriterija koji destinaciju čine odgovornom i zelenom, i to po temama: priroda, životinje i pejzaž, klima i okoliš, kultura i tradicija, ljudi i gostoljubivost, društvena dobrobit te održivi destinacijski menadžment, koji i čine bit zelenog destinacijskog standarda. Ocjenjivačku komisiju sačinjavao je Ekspertni tim Top 100 održivih destinacija te Top 100 održivih destinacija selekcijski panel u sastavu 12 međunarodnih top stručnjaka u turizmu i održivosti
 
Čestitajući dobitnicima na priznanju ministar turizma Gari Cappelli je izjavio:  „Ističemo važnost odgovornog, održivog i kvalitetnog turizma, a on polazi upravo od lokalne razine koju želimo poticati da u svoje strateške dokumente i praksu implementira načela održivosti kako bismo resursnu osnovu važnu za razvoj turizma i gospodarstva očuvali i za buduće generacije. Održivi razvoj nije samo zeleno poslovanje, već i odgovorno upravljanje svim procesima u destinaciji koje će kroz smanjenje sezonalnosti i bolju zaposlenost u konačnici doprinijeti očuvanju baštine te donijeti veću društveno-gospodarsku korist svojim građanima i lokalnim zajednicama.“
 
 „Lošinj već godinama kroz destinacijski brend menadžment 'plovi' u smjeru održivosti. Htjeli smo ići korak dalje i napredovati pa smo počeli koristiti europske standarde. Tako smo se među prvima u Hrvatskoj uključili u projekt Europske komisije: ETIS - Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta. Sve to ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje s partnerima i stanovnicima u destinaciji kao ključnim sudionicima brojnih projekata u domeni održivog kulturnog, sportskog i zdravstvenog turizma. Drago nam je da je Lošinj i ove godine prepoznat kao jedna od najboljih održivih destinacija u Europi, jer upravo je to dokaz da naša strategija održivosti ide u dobrom smjeru“, rekao je Dalibor Cvitković, direktor Turističke zajednice grada Malog Lošinja. „Sretni smo što je prepoznat naš smjer održivog razvoja turizma. Grad Drniš je destinacija koja na odgovoran i održiv način upravlja kulturnom i prirodnom baštinom, te na taj način unapređuje turističku ponudu.“, poručio je Tomislav Dželalija, zamjenik gradonačelnika Drniša.
 
Organizatori Green Destinations su TravelMole, Travellife i ITB Berlin. Obzirom na prijavljene destinacije, ocjenjivačka komisija nagradila je najbolje među top 100 u nekoliko kategorija: ITB Earth Award, Best of Culture & Communities, Best of Cities, Best of Nature, Best of Ecotourism, Best of Seaside, Best of the planet – the best  green destination of each continent (Best of Africa, Best of the Americas, Best of Asia – Pacific, Best of Europe).                                

2019-03-07 12:17:25 |Online pretplata
 
  • Naslovnica
 • O nama
 • Naša izdanja
 • Arhiva izdanja
 • Marketing
 • Kontakt
 • ugostiteljstvo i turizam
 • EU fondovi
 • IT i turizam
 • energija i ekologija
 • obrazovanje
 • preporuke i zanimljivosti
 •