Aktualna izdanja
Ugostiteljstvo i turizam
Croatian Convention & Incentive Magazine
Croatian City Break Magazine
Croatian Health Tourism Magazine
Pretraži
 
Revija UT je službeno glasilo stručnih udruga:
The Edible Country: Proizvod za kulinarski doživljaj u divljini
The Edible Country: Proizvod za kulinarski doživljaj u divljini Fotografija: August Dellert
 
Kako bi stvorili pristupačnu alternativu nezdravoj hrani i neaktivnom načinu života u Švedskoj je pokrenut jedinstven projekt The Edible Country – od sto milijuna hektara kojim se čitava zemlja pretvara u veliki restoran.  Iza ovog inovativnog projekta po principu „uradi sam“ stoji Visit Sweden, a osmislilo ga je četvero švedskih kuhara s Michelinovim zvjezdicama, po čijoj recepturi od besplatnih sastojaka koje pronađu u prirodi, posjetitelji mogu pripremati i sami kuhati u divljini.  
 
Tim projektom, kao dijelom nove globalne inicijative, Švedska želi pokazati svijetu da zdrava hrana može biti dostupna svima. Projekt se sastoji od devet jelovnika, prilagođenih svim godišnjim dobima, a osmisli su ih švedski chefovi Titti Qvarnström, Niklas Ekstedt, Jacob Holmström i Anton Bjuhr. Prema zamisli tog četverca, za kuharske potrebe posjetitelja postavljeno je ukupno sedam ručno izrađenih drvenih stolova diljem zemlje sa svim kuhinjskim inventarom i stolovi se već sada mogu rezervirati od svibnja do rujna.

U Švedskoj je čak 97 posto područja nenaseljeno i potpuno otvoreno za pristup. „Naša priroda je ispunjena jestivim sastojcima i želimo da ljudi uživaju u njima te da se istodobno okrenu prirodi, poput Šveđana.  Koristeći jelovnik naših starih kuhara, ovaj novi i inovativni kulinarski doživljaj omogućuje posjetiteljima da sami istraže i transformiraju prirodu u gurmansku hranu “, istaknula je Jennie Skogsborn Missuna, voditeljica projekata za turistički doživljaj u uredu Visit Sweden.
  
Visoko prerađene namirnice postale su svakodnevna hrana ljudima diljem svijeta, a zdrave alternative se često smatraju da su komplicirane i nedostupne. Švedska hrana dokazuje kako prirodna i zdrava hrana može biti jednako ukusna, jednostavna za pripremu i spravljena od sastojaka dostupnih u prirodi.  


“Za mene je švedska priroda uvijek bila najveći izvor inspiracije za kuhanje. Sati koje sam proveo u šumi doveli su me do spoznaje da kuhanje na otvorenom i sa sastojcima koje se nalaze u prirodi predstavljaju srž švedske kuhinje. Upravo sve to simbolizira projekt The Edible Country“, naglasio je Niklas Ekstedt, a slično razmišljaju i ostali članovi tima koji je kreirao ovaj originalan turistički proizvod.   


 
 

2019-01-22 14:34:49 |



Online pretplata
 
 



  • Naslovnica
  • O nama
  • Naša izdanja
  • Arhiva izdanja
  • Marketing
  • Kontakt
  • ugostiteljstvo i turizam
  • EU fondovi
  • IT i turizam
  • energija i ekologija
  • obrazovanje
  • preporuke i zanimljivosti
  •