Aktualna izdanja
Ugostiteljstvo i turizam
Croatian Convention & Incentive Magazine
Croatian City Break Magazine
Croatian Health Tourism Magazine
Pretraži
 
Revija UT je službeno glasilo stručnih udruga:
MINT: Digitalizacija turističkog sustava
MINT: Digitalizacija turističkog sustava Danas je u Ministarstvu  turizma predstavljen projekt Hrvatski digitalni turizam – e - turizam, vrijedan gotovo 40 milijuna kuna. Cilj projekta je unaprijediti turistički sektor pomoću naprednih tehnologija i poboljšati komunikaciju između pružatelja usluga i javne uprave u turizmu, podići učinkovitost kroz skraćivanje vremena potrebnog za obradu zahtjeva, smanjiti troškove pružanja javnih usluga i mogućnost pogrešaka te  u konačnici imati središnju ulogu u promoviranju hrvatskog turizma.
 
U cilju bržeg, kvalitetnijeg i jednostavnijeg poslovanja dionika u turizmu te javne uprave projekt Hrvatski digitalni turizam – e-turizam, donosi pet novih javnih e-usluga koje će se razviti do kraja 2020. godine, a koje će povezati postupke više tijela javne uprave u Središnji turistički registar - integrirani državni informacijski sustav za prijavu i odjavu gostiju e-Visitor, platformu croatia.hr te e - usluge upravnih i neupravnih postupaka.  
 
Na predstavljanju projekta ministar turizma Gari Cappelli je istaknuo: „U Ministarstvu turizma, usmjereni smo prema novim tehnologijama, efikasnom povezivanju svih dionika u turizmu, razvoju proizvoda te promociji turizma kroz moderne komunikacijske kanale. Stoga  je projekt Hrvatski digitalni turizam koji će turistički sustav učiniti još efikasnijim i povezanijim, naš odgovor na promjene i potrebe tržišta. Uz brojne benefite  za pružatelje usluga u turizmu i same korisnike, ovaj projekt podržava i učinkovitu primjenu turističkih zakona koji su u procesu izmjena i čime će se dodatno doprinijeti administrativnom rasterećenju dionika u turizmu. Tim projektom zatvaramo godinu digitalne transformacije na svjetskoj razini koju je proglasila Svjetska turistička organizacija, te uvodimo hrvatski turizam u digitalno doba i tako još jednom potvrđujemo da je Hrvatska, ne samo jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, već i lider u turističkim inovacijama.“
 
U  provedbu projekta uključena je i Hrvatska turistička zajednica kao nositelj razvoja javnih e-usluga: prijave i odjave gostiju te pružanje turističkih informacija i promoviranje hrvatskog turizma kroz platformu croatia.hr. Hrvatski digitalni turizam predstavlja važan i sveobuhvatan projekt koji će cjelokupni hrvatski turistički sustav podići na višu razinu učinkovitosti. Naš glavni cilj bit će povezivanje cijelog sustava turističkih zajednica na turističko-informacijskom portalu Croatia.hr koji će biti raspoloživ u deset jezičnih varijanti i korisnicima nuditi brojne usluge na jednom mjestu. Također, kroz ovaj projekt dodatno ćemo unaprijediti naš jedinstveni i nagrađivani sustav prijave i odjave gostiju eVisitor, za čiju su implementaciju interes iskazale zemlje poput Japana, Italije, Novog Zelanda, Alžira i BiH“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.
 
Projektom Hrvatski digitalni turizam tako će dvije već postojeće usluge, sustav za prijavu i odjavu gostiju e-Visitor i platforma croatia.hr, doživjeti nadogradnju i daljnju digitalizaciju, kreirat će se Središnji turistički registar, a postojeće administrativne usluge upravnih i neupravnih postupaka zaživjet će i online. Cilj Središnjeg turističkog registra je korisnicima omogućiti na jednom mjestu izdavanje ažurnih informacija, potvrda ili izvoda o postojećim ugostiteljskim objektima, pružateljima usluga u turizmu i sustavu turističkih zajednica. Nadalje, novom e-uslugom Upravni postupci, poput podnošenja zahtjeva  i izdavanja rješenja za kategorizacijom, razvrstavanje ili rekategorizacija ugostiteljskih i turističkih objekata, moći će se provesti putem interneta, dok će novom e-uslugom svi Neupravni postupci dodjele potpora za razvoj u turizmu, biti dostupni na jednom mjestu te i omogućiti popunjavanje zahtjeva, autentifikaciju, uvid u status obrade zahtjeva te dobivanje rješenja putem interneta. Tako će e-turizam olakšati brojne birokratske procese i reducirati vrijeme potrebno za njihovu provedbu,  a povećat će se i transparentnost javne uprave u turizmu kroz pružanje ažurnih turističkih informacija prema građanima u području turizma.
 
Projekt Hrvatski digitalni turizam – e-turizam, dio je sveobuhvatne strategije e-Hrvatska 2020.  Uz mnogo dionika uključenih u projekt, službeni partneri projekta su Turistička zajednica Splitsko –dalmatinske županije i Ured državne uprave Splitsko – dalmatinske županije.  Cjelokupni projekt podržala je Europska unija i sufinanciran  je sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI) s 85 posto sredstava. U  kontekstu održivosti, bitno je napomenuti da će se zbog provedbe projekta ostvariti značajne financijske uštede, što će na bazi od 160.000 rješenja godišnje koliko ih se izdaje pružateljima usluga u turizmu predstavljati  uštedu od 460.000 kuna.  
 
 

2018-12-04 12:43:33 |Online pretplata
 
  • Naslovnica
 • O nama
 • Naša izdanja
 • Arhiva izdanja
 • Marketing
 • Kontakt
 • ugostiteljstvo i turizam
 • EU fondovi
 • IT i turizam
 • energija i ekologija
 • obrazovanje
 • preporuke i zanimljivosti
 •