Aktualna izdanja
Ugostiteljstvo i turizam
Croatian Convention & Incentive Magazine
Croatian City Break Magazine
Croatian Health Tourism Magazine
Pretraži
 
Revija UT je službeno glasilo stručnih udruga:
U izvedbi britanskih chefova: Hrvatske delicije u središtu Londona
U izvedbi britanskih chefova: Hrvatske delicije u središtu Londona Hrvatski chef Rudolf Štefan i britanski chefovi s Michelinovim zvjezdicama Francesco Mazzei i Tom Aikens
 
Hrvatska turistička zajednica i vodeća gastronomska organizacija Great British Chefs (GBC) koja okuplja više od 200 najboljih kuhara Velike Britanije organizirali su  za vodeće britanske medije, influensere te čelne osobe britanske eno-gastronomske scene interaktivno događanje na kojem su prezentirana tradicionalna jela središnje Dalmacije i vrhunska vina.   
 
Ovo događanje nastavak je izvrsne suradnje s organizacijom Great Bristish Cehfs kojoj je cilj promocija hrvatske gastronomije na velikom i nama značajnom tržištu Velike Britanije. Bila je ovo ujedno prilika da se britanske kolege uvjere u znanja i vještine hrvatskih kuhara, ali i u kvalitetu naših lokalnih namirnica i vrhunskih vina. Da Hrvatska ima velike potencijale i dobar imidž na ovom tržištu potvrđuje odaziv brojnih vodećih medija koji su popratili ovo događanje, a među kojima su Mail on Sunday, Sunday Times, Independent, Financial Times, Telegraph, The Guardian BBC te ITV“, izjavio je direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.   
 
Za goste ovog događanja jela su spravljana u znamenitom londonskom restoranu „Radici“, u kojem se britanskoj publici premijerno predstavio i najbolji te višestruko nagrađivani hrvatski chef Rudolf Štefan, vlasnik restorana „Pelegrini“ u Šibeniku koji je nositelj Michelinove zvjezdice. Ovaj event je odlična prilika kako bi pokazali što smo naučili u suradnji s GBC i vrsnim kuharima u ovoj godini. Drago mi je da je HTZ odlučio podržati ovaj hvalevrijedan projekt kojim smo pokazali kako Hrvatska nije samo zemlja poznata po svojim kulturnim i prirodnim ljepotama već i zemlja odlične gastronomije i dobrih domaćina“, naglasio je Rudolf Štefan.  
 





                                                     Crni rižoto Rudolfa Štefana

U programu su sudjelovale i zvijezde gastronomske scene Velike Britanije, Francesco Mazzei i Tom Aikens, koji su nedavno boravili u hrvatskim destinacijama gdje su se upoznavali s pripremom spravljanja  tradicionalnih jela. Upravo je ovaj britanski dvojac demonstrirao jela inspirirana spomenutim gastronomskim putovanjem u sklopu kojega su otkrili autentičnu dalmatinsku kulinarsku tradiciju Splita, Šolte i Šibenika. „Drago mi je što smo u mogućnosti ovaj event održati u jednom od mojih restorana kako bi podijelili svoje znanje i iskustvo o hrvatskoj gastronomiji, za sada Londonu, a uskoro i cijelom svijetu“, poručio je chef Francesco Mazzei, dok je chef Tom Aikens pohvalio rad hrvatskog chefa Rudi Štefana. „Dosta zemalja ima strast prema gastronomiji, ali način na koji Rudi predstavlja hrvatsku kuhinju je jedinstven te u pravom smislu riječi strastven“, zaključio je Tom Aikens.
 


Kovač i pire od vrganja Francesca Mazzeija

Rezultat rada spomenutog trojca su novo kreirana hrvatska jela predstavljena za više od 20 uzvanika. Tako je Rudolf Štefan pripremio crni rižoto, Tom Aikens je pak spravio sardine marinirane limunom, dok je Francesco Mazzei pripremio vrhunsko jelo od ribe kovač zajedno s pireom od vrganja.
 
O uspješnosti večere najbolje govore komentari britanskih gostiju. Tako Chris Leadbeater iz Daily Telegrapha naglašava da je Hrvatska već svjetski prepoznata po odličnim restoranima i kuharima, ali i da Rudijev pristup hrani jednostavno poziva na daljnje istraživanje hrvatske gastronomije. Natalie Bloxham s ITV-a kaže da je tijekom ovog eventa dobila uvid u neki drugi dio hrvatske priče te da će svakako uskoro posjetiti našu zemlju. Pozitivne dojmove potvrđuje i Ollie Lloyd iz Great British Chefs. „Uspjeli smo postići željeno ovim eventom, a to je da dvojica vrhunskih britanskih kuhara u pripremi jela koriste hrvatske namirnice i tako pokažu što su zapravo naučili o hrvatskoj gastronomiji. Sve to ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje s jednim od najboljih hrvatskih kuhara, zaključio je Ollie Lloyd.
 


                                               Marinirane sardine Toma Aikensa

Dodajmo kako je Francesco Mazzei značajno ime londonske restoranske scene i ujedno TV zvijezda s čestim gostovanjima na najgledanijim programima britanskih televizija BBC i ITV. Istaknuti je promotor svježih namirnica, a sa svojim talijanskim restoranima u prestižnim londonskim četvrtima nerijetko prima najviše ocijene kritičara. Tom Aikens je pak najmlađi chef koji je nagrađen s dvije Michelinove zvjezdice, a vlasnik je restoranskog carstva koje se proteže na nekoliko kontinenata. Njegov pristup kuhinji odražava održivi pristup namirnicama i kuhanju uz pedantnost kreativne i tehničke izvedbe.
 
Inače, ove godine Hrvatsku je posjetilo 852.000 britanskih gostiju koji su ostvarili 4,4 milijuna noćenja, što je osam posto više nego prošle godine.

2018-11-21 13:33:40 |



Online pretplata
 
 



  • Naslovnica
  • O nama
  • Naša izdanja
  • Arhiva izdanja
  • Marketing
  • Kontakt
  • ugostiteljstvo i turizam
  • EU fondovi
  • IT i turizam
  • energija i ekologija
  • obrazovanje
  • preporuke i zanimljivosti
  •