Aktualna izdanja
Ugostiteljstvo i turizam
Croatian Convention & Incentive Magazine
Croatian City Break Magazine
Croatian Health Tourism Magazine
Pretraži
 
Revija UT je službeno glasilo stručnih udruga:
Arhiva izdanja
Broj: 10
Godina: 2014
Dr. sc. Boris Vukonić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u mirovini
Znanje se ne može glumiti, ili znaš ili ne znaš…
 
Obrazovanje u turizmu nije kakvo bi trebalo biti. Struka je definitivno podcijenjena jer ona kod nas nikada nije imala osobiti ugled. Ona je nešto značila za male ljude u malim mjestima koji su opredijelivši se za nju dobili radno mjesto, a vlasnik restorana je u tom mjestu uživao određen ugled. Ali u većim sredinama nije tako. Puno znam i o nekadašnjim velikim šefovima hrvatskog turizma koji su se hvalili svojim postignućima u inozemstvu. I tako su dolazili ljudi, promovirali se na čudne načine i bez stvarnog uporišta i to je kod nas prolazilo. Žao mi je što je politička podobnost važnija od stručnosti.
 
 
Anatomija hrvatskog turističkog (ne)uspjeha
Rekorderi olovnih nogu
 
Ponovo rekordi! U atmosferi popriličnog nerazumijevanja biti turizma – čemu u velikoj mjeri pridonose političari uz svesrdnu pomoć većine medija «opće prakse» - uspjeh se svake godine mjeri brojem gostiju, kojih, tako barem kaže statistika, ima sve više. I tako se samodopadno hvalimo novim uspjesima, ali prešućujemo činjenicu da sve više zaostajemo u turističkom razvoju kao i u uvjetima poslovanja te da se povećava razlika između nas i svijeta.
 
Spajanja i preuzimanja
Osnaživanje tržišnih pozicija
 
Snažan val konsolidacija zahvatio je hrvatski turizam, što dovodi do novih preuzimanja i okrupnjavanja tvrtki, a najavljuju se i nove akvizicije. U tim procesima zasad sudjeluju najveće hotelske tvrtke u Hrvatskoj i veliki igrači postaju još snažniji. Kakav će to imati učinak na hotelski sektor, prihode i uopće jačanje potencijala hrvatskog turizma te na ulazak inozemnog kapitala govore stručnjaci te čelni ljudi kompanija izravno uključenih u te integracijske procese.
 
 
Poseban Prilog
1. nacionalni Forum obiteljskog smještaja
Mali turizam napreduje velikim koracima
 
U organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Zajednice obiteljskog smještaja u Hotelu Royal u Opatiji 15. listopada održat će se 1. nacionalni Forum obiteljskog smještaja. Forum će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Grada Opatije te uz podršku Hrvatske turističke zajednice.
 
Prvi nacionalni Forum obiteljskog smještaja koji okuplja oko 60.000 domaćinstava u zemlji te čini gotovo polovicu smještajnih kapaciteta u hrvatskom turizmu trebao bi dati odgovore na mnoga pitanja, počevši od  organizacije, zakonodavnog okvira, sadržaja ponude, tržišnih trendova  itd. te biti mjesto za dijalog i definiranje konkretnih zadaća između privatnog i javnog sektora. Bit će i mjesto susreta proizvođača i dobavljača roba s pružateljima ugostiteljskih usluga u obiteljskom smještaju s ciljem kreiranja i izravne promocije kvalitetnih turističkih proizvoda krajnjim potrošačima.
 
 Glavni medijski pokrovitelj prvog nacionalnog Foruma obiteljskog smještaja je stručna revija "Ugostiteljstvo i turizam".Online pretplata
 
  • Naslovnica
 • O nama
 • Naša izdanja
 • Arhiva izdanja
 • Marketing
 • Kontakt
 • ugostiteljstvo i turizam
 • EU fondovi
 • IT i turizam
 • energija i ekologija
 • obrazovanje
 • preporuke i zanimljivosti
 •